lauantai 15. elokuuta 2015

Elokuinen hellepäivä

Hups, jopa keinuttaa! Olemme Högsåran satamassa ja kauempana kulkeva paatti sai aikaan suuret peräaallot, jotka rantaan saapuessaan keinuttavat sekä laituria että siinä kiinni olevia veneitä melkoisesti! Tämänkin vuoksi on hyvä kiinnittyä laituriin " perä edellä". Tällöin keula jää vastaanottamaan mereltä tulevat aallot, eikä purtemme keinu aivan valtavasti!
Aamuauringossa nautitun aamupalan jälkeen jutustelutuokio yhä tutummaksi käyvien "seuralaistemme" kanssa. Aiheena mm. eilinen pohjakosketuksemme, jonka unohdin blogiin kirjoittaa. Kattisaaren itäsatamaan tullessa väylä on paikoin todella kapea ja matala (purjeveneille). Ja niinhän siinä sitten kävi että köli raapaisi pohjaa lähestyessämme rantaa. No, mitään vahinkoa ei sillä (vielä) saatu aikaan! Päinvastoin, saimme kokeneempien tukea että tämä pitää olla purjehtijalla koettuna!
No, uudelleen matkaan ja nyt pääsimmekin hienosti läpi ilman raapaisuja! Pohdimme tämän päivän etappia, Hankokin kävi mielessä ja maileja laskettiin merikortista. Päätimme kuitenkin pitäytyä suunnitelmassamme; Vänö tai Högsåra.




Tuuli oli aluksi noin 4 m/s ja päivää kohden tyyntyi vielä. Taivaalla ei näkynyt yhtään pilviä ja ilma lämpeni koko ajan! Niinpä saimmekin purjehtia "kesävaatteissa" ja lopuksi olimme Maaritin kanssa jo bikinit päällä! Näitä kelejä ei tänä kesänä juuri ole ollut!
Purjehtiminen oli sikäli haastavaa, että purjeita piti koko ajan säätää ja vaihtaa puolta ym, jotta pääsimme etenemään hiljaisesta tuulesta huolimatta. Käytössä oli välillä virsikirja, isoa löysättiin kiinni saalinkeihin eli mahdollisimman auki. Tuulen suunta oli myös haastava, suoraan takaa tai siten että iso purje vie genoalta kaiken tuulen. Sitkeästi kuitenkin käytimme purjeita emmekä antaneet periksi. Musiikki soi, kanssapurjehtijoille ja -veneilijöille heilautetaan aina kättä ja tunnelma on taas katossa (tai taivaassa).
Mukavaa, että olemme saaneet hyvää seuraa kanssamme jakamaan tätä "meidän juttua"! Kuohuvatkin nautitaan!
Koska vauhti on niin hiljainen, päätämme mennä Högsåraan, jonne on lyhyempi matka. Peruutus laituriin onnistuu toisella yrittämällä. Haluaisin itsekin oppia enemmän ajamaan satamissa, ehdin varmasti vielä...
Ja saaressa valmistetaan ateria, uidaan sekä käydään kävelemässä mm. Farmors Cafessa. Kahvit keitämme kuitenkin Laureenassa, sillä pentteristä löytyy mm. Maaritin miehen leipomaa mustikkapiirakkaa kera vaniljakastikkeen! Nam! (munkkeja ja muffinsseja, huh huh!)
Nyt kun istumme iltaa omalla "terassillamme", lapsia on vielä uimassa, rantasaunalta kuuluu iloisen seurueen ääniä, etäistä laulua, laivakoiran haukahtelua. Vaattetta pitää taas hakea enemmän päälle, aurinko on jo heittämässä viimeistä oranssinkeltaista kajoa taivaanrantaan. Naapuriveneet vetävät pressuja ja telttoja veneisiin. Tämä oli hyvä päivä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti