maanantai 12. heinäkuuta 2021

Utterholmen - Rosala - Björkö - Aspö - Korppoström




Laivakoirat matkatavaroiden kanssa valmiina reissuun. =)
Ihana kesäloma alkanut ja saaristo odottaa.


Pentteri täynnä muonaa, mukana myös uusia reseptejä mm. "Venekokkailu" -ryhmän inspiroimana; fenkolikylmäsavulohipasta, nektariinivuohenjuusto -salaatti ja pizzaa tortillapohjista pannulla.  Täydennystä ruokatarvikkeisiin saa vain tietyistä satamapaikoista, joten on hyvä varautua omavaraisuuteen joksikin aikaa. 

Hellekelit jatkuvat, ennusteiden mukaan kenties elokuulle asti. Onneksi uimaan pääsee nyt joka päivä, sinilevä ei toistaiseksi ole uimista haitannut. Yksi lapsuuden ihanista muistoista; uimaan ja saunaan, tuntuu edelleen hyvältä ja virkistävältä. Seuran saaresta aloitetaan, aluksi olemme ainoat paikanpäällä, myöhemmin mukava tuttavapariskunta rantautuu myös laituriin. 

Rosalan vierasvenesatamaan saavutaan moottorivoimin ja varataan päiväsauna. Siisti ja tilava sauna ilahduttaa. Uinti virkistää. Ateriaksi maistuvaa broilerkookospastaa ja illalla koiralenkki "kylälle". Uni maittaa.


Ihana herätä uuteen aamuun. Aamupalaa ja matkaan kohti Björkön saarta. Päivä on puolipilvinen ja tuulet ovat miedot. Nyt aiomme kokeilla genaakkerin nostoa pitkästä aikaa. Aluksi valtava purje on selvästi väärällä puolella, eikä suostu avautumaan. Uusi yritys paapuurin puolelle ja nyt; purje avautuu ja ottaa veneen kuljetettavakseen. Genaakkeri on niin kaunis purje, meillä sini-vihreä-valkoinen! 




Purjehtijoita on paljon liikkeellä, monet menevät myötätuuleen niin sanotulla "virsikirjalla" eli purjeet molemmille sivuille aukaistuina.
Matkanteko on leppoisaa ja niinpä saan inspiraation harrastaa hieman liikuntaa 5-6 -tuntisen matkan aikana; punnerrukset, kyykyt ja vatsaliikkeet sitloodassa. Lounaaksi savuporokeittoa. Matka taittuu rauhalliseen tahtiin ja mieli lepää. 


Björkön kantatilan kahvila, siellä pitää taas käydä! Brita -kakkua ja teetä sekä kahvia, halikkolainen nuori pariskunta isäntänä ja emäntänä. Santeri kertoo uudesta mukavuudesta tilalla: vesi tulee suoraan pihamaalla sijaitsevasta hanasta, keväällä rakennettu systeemi toimii. Viime kesänä vesi haettiin kaivosta sadan metrin päästä. Saarelle ei tule myöskään sähköä. Tiia tarjoilee tuvassa itse leivottuja leivonnaisia, suolaista ja makeaa. Hellepäivinä puu-uunin lämmitys onkin hikistä puuhaa.  Tila on vuodelta 1622, asutusta saarella on ollut jo 1500 -luvulla. Ja Björkössa oleva upea järvi, sileiden kallioiden ympäröimä, kuin laguuni. Uimaan!

Olemme tällä reissulla yrittäneet kahtena aamuna Kökariin, Ahvenanmaalle. Ensimmäinen aamu enteili huonoa keliä ukkosten kumistessa kaukana ja muutaman vesipisaran jo sadellessa, käännyimme takaisin. Toisella yrityksellä isomman selän yli ajoimme pidemmälle, mutta tuuli kääntyi lopulta voimakkaasti suoraan vastaiseksi, keula löi vasten aaltoja ja kaasua piti lisätä jotta etenisimme. Kapteeni teki viisaan päätöksen muuttaa kurssia ja samantien meno muuttui leppoisaksi. Etenimme myötätuulessa Aspöseen. 


Eniten kaikista saariston kohteista pidän juuri rauhallisista saaristolaiskylistä ja kauempana mantereesta olevien saarten luonnosta. Kylissä on ystävällinen palvelu, idylliset vanhat rakennukset, museot, kappelit ja vuokrattavat rantasaunat. Silloin aina tuntuu kuin olisi toisella aikakaudella. Kalliot ovat sileitä ja pyöristyneitä, metsät kasvavat saniaista ja puut ovat käkkärämäntyjä. Paljon kanervaa ja katajaa. Merilintujen ääniä.

Tänään taasen kaunis genaakkeri ylös, matkanteon aikana pientä siivousta ja välipalaa. Korppoströmin pesukone pesee pyykit sillä aikaa kun vilvoittelemme pappateltan katoksen alla. Ravintolan hampurilainen ja vuohenjuustobroileri tankkaa miehistön, kaupasta täydennystä pentteriin ja laiturin vesiletkusta vettä vesitankkiin. Koiralenkkiä ja seurustelua ja tarinoiden vaihtoa naapuriveneiden miehistöjen kanssa. Matka jatkuu.



Matkassa mukana kodin kukat ja lemmikit. =) 










 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti