torstai 2. heinäkuuta 2015

Kokeiluja

Purjehtija toivoo tuulta - tänään sitä ei ollut. Sen sijaan oli aurinkoa ja lämpöä! Aamulla lähtiessämme matkaan tuulen nopeus oli vain 4,4 m/s, mutta kapteenin käskystä "Kaikki ylös!". Nostovaiheessa emme tänään pyörähtäneet ylimääräistä kierrosta - lienenkö jo vähän saanut tuntumaa, miten paatti pidetään "piissä". Oletan aiemman pyörähdyksen johtuneen siitä että tuuli on päässyt purjeen "väärälle puolelle" ja/tai vauhti on loppunut? Mitä sanotte kokeneemmat?
Nyt on aikaa opetella enemmän köysien trimmausta. Testaamme Juhan kanssa, miten mm. löysääminen ja kiristäminen vaikuttavat nopeuteen. Ison purjeen skuuttipiste säädettiinkin jo alussa oikeaan reunaan. Genoan skuuttipisteet jaluskiskoissa vedettiin taakse.  Vauhti vaihtelee 3,8 solmusta 5,3 solmuun! Tuulen suunta on nyt sivu/sivumyötäinen. Kun kiristämme genoan skuuttia, vauhti näyttää kasvavan. Samoin kikin kiristäminen lisää vauhtia. Näin ainakin vaikutti tapahtuvan, tietysti tuulennopeuskin vaihtelee... Muistelimme myös miten "varmuusköysi" sivulla olevaan puomiin kiinnitetään. En ole varma, onko tuolla köydellä oma nimensä? Joka tapauksessa saimme sen kiinni knaapiin.
Vaikka saavuimme isommalle selälle, tuuli ei yltynyt. Metsäiset saaret muuttuivat kallioluodoiksi. Ihan kuin olisimme lipuneet lautalla "kohti ulappaa", aaltojen äänet kuuluvat hienosti kun moottorin pärinä ei ole häiritsemässä.
Parin tunnin purjehduksen jälkeen sekä tuuli että vauhti hiipuivat niin, että käynnistimme kuitenkin moottorin ja sen avulla mentiinkin Kökariin asti.



Meno oli rauhallista, todella tasaista ja ruoka valmistui helposti matkanteon aikana! Pystyimme jopa kattamaan pöydän liinoineen ulos sitloodaan!


 Ja kannella oli niin kuuma, että kerrospukeutumisemme väheni kerros kerrokselta, bikineille löytyi käyttöä!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti