lauantai 11. heinäkuuta 2015

Saaristolaiskylät

Täällä Turun saaristossa purjehtiessa voi valita hyvin erilaisia rantautumis- ja yöpymispaikkoja. Jos haluaa omaa rauhaa, voi valita luonnonsaaren, ihmisten ja palveluiden keskelle pääsee varsinkin vilkkaissa vierasvenesatamissa ja saaristolaisidylliä taas löytyy vähän kauempaa mereltä, pienistä "kalastaja"-kylistä. Tietenkin sitten on vielä pursiseuran omat paikat.
No, luonnonsaari Stora Hästö, jossa yövyimme, oli muuten hyvä luonnonpolkuineen ja grillipaikkoineen, mutta punkkeja oli aika kiitettävästi! Mieluummin suosisin kallioisia saaria!
Stora Hästönistä matkasimme Nötöhön, jossa asustelee nykyisin vain toistakymmentä ihmistä läpi vuoden, joka on kylläkin enemmän kuin lähisaarten kylissä. Tuo matka taittui koneella, koska tuulta ei ollut. Aluksi aioimme Kirjaisiin, mutta koska säätila sillä suunnalla näytti sateiselta ja toisella puolella horisonttia taas aurinkoiselta, muutimme suunnitelmia!



Nötössä söimme cafe Allissa kanakeitto-lounaan, siellä oli myös parhaillaan Stefan Bremerin valokuvanäyttely "Taivas ja meri"! Vaikuttavia kuvia! Seuramme kaksi muutakin purkkaria rantautui viereemme. Teimme kävelyretken kirkolle ja metsään, jonka jälkeen varasimme kauppiaalta vielä saunan. 


Tänään päivä on ollut suht aurinkoinen! Nötössä sattui olemaan juuri tänään Nötö-päivät! Yhteysalus Eivor toi saarelle matkaajia, cafen pihassa oli kirpputori, rajavartiolaitoksen vene esittäytyi rannassa ja ennen kaikkea - rannalla myytiin pitaleipiä erilaisilla täytteillä! Näitä mekin jonotimme yli tunnin ja uskokaa tai älkää - juuri meidän kohdallamme kaikki oli loppunut! Hieman harmitti! Pientä lohtua tuli kuitenkin bongatessamme Riki Sorsan edestämme hampurilaisjonosta! ;)
Söimme siis omassa salongissa savukalaa, uutta perunaa ja silliä, hyvää oli sekin!
Ja purjehtimaan lähdimme noin puoli neljän aikaan hyvässä sivumyötäisessä, tuulta 8-10 m/s. Tähän asti lähdöt ja rantautumiset ovat aina sujuneet varsin mallikkaasti, mutta tänään naapuriveneen ankkuriköysi tarttui meidän köliimme! Taas oli hyvä että apuja saatiin tutuilta viereisissä veneissä,ja Juha onnistui edestakaisin ajamalla saamaan köyden irti! 
Jonkin matkaa myötätuulessa kokeilimme myös "virsikirjaa" eli purjeet aukaistaan veneen eri puolille, jotta saadaan mahdollisimman hyvä purjepinta-ala takaa tulevalle tuulelle. Onnistuimme!
Matka taittui ripeästi ja seitsemän maissa olimme perillä täällä Vänön pikku saaristokylässä. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti